Portugalia este un adevărat paradis în orice anotimp, iar Sărbătorile de iarnă au aici un farmec deosebit. Prietenia și apropierea de cei dragi sunt celebrate prin obiceiuri vechi și noi, ce se completează perfect în moștenirea culturală atât de bogată. Preparatele tradiționale de Sărbători au la bază pește, fructe de mare, carne de vită sau porc și alte delicatese portugheze pline de arome inconfundabile, pe care le poți încerca și tu la Dancing Lobster. Dacă ești curios cum se petrec Sărbătorile de iarnă pe coasta vestică a Europei,  am alcătuit pentru tine o listă de tradiții culinare de Sărbători, cu specific portughez.

Meniul portughezilor la masa de Crăciun

În seara de 24 decembrie, familiile portugheze se reunesc și se așează în jurul mesei bogate, pregătite din bunătățile Oceanului Atlantic și ale uscatului însorit.

Principala atracție pe masa de Crăciun este codul, gătit cu legume verzi și cartofi, dar în unele regiuni ale țării preparatul-simbol al mesei festive este caracatița. Preparatele din carne de porco preto sau vită sunt servite la mesele de pe 25 decembrie, în timp ce la masa din Ajunul Crăciunului aperitivele și felurile principale au la bază carne de pește și fructe de mare.

mancare portugheza dancing lobster

La capitolul desert festiv, Bolo Rei (Tortul Regelui) este deliciul preferat al portughezilor. Obținută din aluat fraged, prăjitura în formă de coroană este acoperită, de obicei, cu fructe confiate și nucifere, iar în interior sunt ascunse un bob de fasole și un cadou surpriză. Legenda din spatele acestui obicei spune că în drum spre Familia Sfântă, cei trei magi nu se puteau hotărî care dintre ei va oferi primul cadourile micului Iisus. Atunci, au întâlnit un brutar care a gătit o prăjitură cu un bob de fasole înăuntru, iar cel care va găsi va oferi primul cadourile. Astăzi, cel care găsește cadoul din Bolo Rei, trebuie să aducă prăjitura în anul următor.

bolo rei dancing lobster

Bolo Rei

În secolul XX a apărut și Bolo Rainha (Prăjitura Reginei), versiunea fără fructele confiate, dar cu un amestec mai mare de nuci, migdale și alune, ”îndulcite” de prezența stafidelor aromate.

cozonac portughez

Bolo Rainha

Chiar și simplul orez cu lapte capătă pe mesele portughezilor noi arome și este servit la finalul mesei din seara de Ajun, ca desert festiv. Rabanadas, felii de pâine scăldate în lapte și pudrate cu scorțișoară, umplu casa cu miros de sărbătoare și îi cuceresc pe toți cei din jurul mesei cu simplitatea și gustul lor.

Curiozități despre tradițiile portugheze de Sărbători

Sărbătorile în Portugalia sunt despre familie și despre relațiile autentice. În jurul acestei idei gravitează multe dintre tradițiile de Sărbători și simbolistica lor.

În Nordul Portugaliei, de pildă, în regiunile Minho, Porto și Guimaraes, se obișnuiește ca la cina din Ajunul Crăciunului să fie rezervate câteva locuri la masă pentru rudele care au încetat din viață recent. O altă variantă a acestei tradiții presupune ca masa să rămână aranjată peste noapte și să fie aprinsă o lumânare sau o lampă, pentru a încălzi sufletele apropiaților.

Tradiția religioasă ocupă și ea un loc important în modul cum portughezii petrec Sărbătorile de iarnă. Se organizează anual concursuri de presépio, în care artiști mai mult sau mai puțini cunoscuți se întrec în a crea cea mai spectaculoasă scenă a Nașterii lui Iisus. În prezent, cel mai mare aranjament de acest fel se află în Santa Maria da Feira, în apropierea orașului Porto, și include 7000 de figurine, întinse pe aproximativ 3500 de metri pătrați.

Între 25 decembrie și 6 ianuarie, la fel ca românii, și tinerii portughezi ies la colindat. Pe lângă versurile tradiționale și urările bine-cunoscute, fac un rezumat al anului care tocmai se încheie, într-o manieră plină de umor și creativitate. Cei mai zeloși dintre colindători folosesc adesea și instrumente muzicale.

Dacă îți dorești să guști din tradiția portugheză, te așteptăm la Dancing Lobster. Pe 26 și 27 decembrie, pregătim preparate festive autentice și oferim tuturor clienților noștri ”cozonacul portughez”, Bolo Rei și Bolo Rainha. Poți completa gustul bogat al bunătăților portugheze cu o sticlă de vin Vinho Verde, Vin de Porto sau de Madeira. Am pregătit o selecție impresionantă de sortimente descrise de calitate și rafinament.

Rezervă o masă: https://www.dancinglobster.ro/rezervari/