gastronomie iberica

Gastronomia iberică abundă în delicatese, iar Porco Preto, porcul negru portughez, descendent al mistrețului sălbatic, are una dintre cele mai apreciate, sănătoase, dar și scumpe tipuri de carne din lume.  Crescut în zonele sudică și centrală ale Portugaliei, în Alentejo, Algarve și Monchique, Porco Preto are un gust deosebit, datorat regimului pe bază de ghinde și purității rasei nobile.

Porco Preto, specialitate portugheză rafinată

Păstrată istoric în Portugalia, Porco Preto este o rasă unică, apreciată în întreaga lume și recunoscută pentru autenticitatea sa. Datorită purității genetice, aceasta nefiind încrucișată cu alte rase, Porco Preto are o capacitate mai mare de infiltrare a grăsimilor intramusculare. Acest lucru explică textura unică a cărnii, marmorată cu grăsime, precum și gustul și aroma inconfundabile.

În plus, gustul specific al porcului negru portughez este datorat și regimului alimentar, pe bază de ghinde. De la patru luni, porcii negri portughezi sunt lăsați în libertate în pădurile de stejar din preajma fermelor. În timpul sezonului ghindelor, din noiembrie până în martie, aceștia mănâncă aproximativ 7-10 kg pe zi. Bogate în acid oleic, ghindele sunt responsabile de grăsimea care se topește în gură și de gustul subtil de nucă.

Cum se produce Presunto, cea mai cunoscută delicatesă din Porco Preto

Unul dintre cele mai faimoase preparate specific portugheze este șunca din porc iberic negru, Presunto, un produs certificat DOP, cunoscut în Spania sub numele jamón ibérico. Producerea unui Presunto durează cel puțin doi ani.

În primul rând, este nevoie de un an pentru ca animalul să ajungă la maturitatea necesară producerii unei astfel de delicatese. Primul pas din procesul de producție presupune acoperirea pulpei din spate cu sare de mare portugheză și macerarea timp de aproximativ trei luni. Apoi uscarea durează încă opt luni. Sfârșitul iernii și începutul primăverii este momentul ideal pentru a începe uscarea naturală. Vânturile care circulă în zona iberică și temperaturile scăzute, de la 3 la 5 grade C, favorizează deshidratarea și uscarea optimă.

Apoi carnea ”se odihnește” până la sfârșitul verii și, datorită temperaturilor ridicate, cuprinse între 38 și 40 grade C,  începe să transpire treptat, atunci când acidul oleic se infiltrează în fibrele musculare, oferind cărnii aroma sa caracteristică. Astfel, răbdarea este esențială în producerea unuia dintre cele mai fine preparate.

Presunto se servește tăiat în felii cât mai subțiri. Astfel, gurmanzii pot observa detaliile cărnii, culoarea roșie-sângerie și luciul acesteia.

Pornește într-o călătorie culinară alături de Dancing Lobster și bucură-te de gustul suculent și de textura fragedă a preparatelor din carne de Porco Preto.

șunca din porc iberic negru

Presunto Porco Preto

La felul principal, îți recomandăm să continui aventura iberică cu o porție de obrăjorii de porco preto, frăgeziți în vin roșu și serviți cu legume.

specialitati portugheze

Bochechas de Porco Preto

Alte preparate celebre din Porco Preto

Porco Preto stă și la baza unei game ample de cârnați și salamuri, pregătite în mod specific portughez, care pot fi găsite și degustate în Tabua Mixta, platoul format din cărnuri și brânzeturi specifice portugheze:

Cu o aromă puternică și persistentă, Paio Porco dezvăluie condimentele tradiționale care se adaugă cărnii, are o textură consistentă, dar fragedă și suculentă, și un aspect portocaliu marmorat, cu bucăți de carne roșie închisă, strâns legate de grăsimea rozalie și portocalie.

Painho Porco, un cârnat ce surprinde cu o aromă puternică și persistentă și un gust ușor sărat. Painho atrage print-o culoare savuroasă și o textură ”de marmură”.

Salsichão, un preparat cu parfum proaspăt de cârnați și aromă intensă și persistentă de șuncă. Pentru perpararea unui Salsichão, este selectată cea mai bună grăsime la care se adaugă chorizo din porco iberico tăiat fin, făina de grâu și condimente tradiționale.

Chouriço prezintă o aromă activă, persistentă, intensă și ușor sărată. Secretul gustului nobil este dat de condimentele specific portugheze, care, combinate cu carnea tocată fin, oferă un preparat cu o textură consistentă.

Gustul unic al preparatelor din Porco Preto este înnobilat de vinul roșu de Alentejo – Trinca Bolotas sau Cartuxa Reserva.