antreuri portugheze

Unul dintre motivele întemeiate pentru care oamenii aleg Portugalia ca destinație de vacanță este legat de tradițiile culinare și nenumăratele taverne și restaurante care oferă o gamă variantă de preparate. Portughezii sunt recunoscuți pentru prânzurile copioase cu pește și fructe de mare, pentru bacalhau, vinuri și petiscos (gustări), ceea ce face ca turismul gastronomic să ia amploare pe coasta Atlanticului de Nord.

Dacă te hotărăști să vizitezi Portugalia, trebuie să cunoști câte ceva din obiceiurile oamenilor de aici și să încerci, pe perioada vacanței, să iei pulsul vieții la fel cu o fac ei.

Obiceiurile culinare ale portughezilor

Portughezii se trezesc devreme și la micul dejun servesc doar o cafea tare și produse de patiserie. Asta pentru că la 12:00 sau 13:00 își iau pauza de masă de o oră, timp în care servesc un prânz din trei feluri de mâncare – o supă, un fel principal, de obicei cu garnitură de cartofi, orez sau paste și neapărat o salată, și termină cu un desert și un espresso, pe care ei îl numesc Bica.

mancare portugheza dancing lobster

Preparate portugheze la Dancing Lobster

Seara, cina este înlocuită cu petiscos, porții mici ale felurilor principale, pe care aceștia la împart la masă. Practic, în acest fel poți gusta mai multe feluri de mâncare în timp ce te bucuri de compania prietenilor. Există și un cuvânt de la care a pornit acest obicei de a mânca – petiscar, care înseamnă a împărți și a savura mâncarea împreună cu prietenii.

Portughezilor le place foarte mult să ia masa în oraș și fac acest lucru cel puțin o dată pe săptămână. Cât despre petiscos, acestea reprezintă o parte esențială a gastronomiei portugheze și se pot servi în așa numitele tascas, un fel de taverne micuțe, de familie sau în cafenele. Însă există și baruri sau restaurante moderne, numite Petisquerias, care servesc petiscos împreună cu vinuri portugheze.

De ce petiscos și nu tapas?

Obiceiul este similar celui spaniol, cu celebrele tapas, ambele având originile în Peninsula Iberică, însă spre deosebire de tapas, care au devenit cunoscute și folosite internațional, de petiscos te poți bucura doar în Portugalia…și în România, la restaurantul Dancing Lobster.

Există nenumărate tipuri de petiscos din care poți alege, însă noi vom enumera doar câteva, cele mai populare printre portughezi: petiscos cu fructe de mare – vongole, scoici, creveți, calamari și caracatiță; petiscos cu bacalhau; petiscos cu cârnați – chorizo portughez, alheira și alte sortimente tradiționale; brânzeturi tradiționale portugheze; petiscos cu legume – în special fasole fava și năut.

În prepararea rețetelor culinare, portughezii folosesc foarte mult usturoi, coriandru, ulei de măsline, oțet și lămâie. Murăturile, alimentele preparate tip tocăniță sau prăjite se numără printre preferatele lor.

Gustări portugheze, doar că în inima Bucureștiului

Iată câteva exemple de petiscos tradiționale, pe care le poți savura și la Dancing Lobster.

Poți începe cu gustările reci precum Tabua Mixta – un platou cu o selecție de brânzeturi și mezeluri tipic portugheze, Presunto Porco Preto – felii de jambon de porc hrănit cu ghindă, sos de roșii și pâine prăjită și queijo de azeitão – un tip de cașcaval maturat de oaie Azeitão, produs în orașul cu același nume, din vestul Portugaliei și clasat, în 2014, între primele 50 cele mai bune produse gastronomice din lume. Acest tip de cașcaval are o consistență semi-moale, culoare albă sau alb-gălbuie și un gust sărat acrișor cu o ușoară aromă vegetală.

Din zona fructelor de mare, Casca de sapateira, este un alt petiscos de pus pe masă, un pate din carne de crab proaspăt din Oceanul Atlantic. Poți încerca, de asemenea, Lulinhas com molho verde – calamari mici sote cu dressing de ulei de măsline, coriandru și usturoi, Camarões à Guilho – creveți trași la tigaie, cu usturoi, Choco Frito – felii de sepie pane în făină de porumb, cu maioneză aromată sau Amêijoas a bulhao pato – vongole trase la tigaie în vin alb, usturoi și coriandru.