deserturi dancing lobster

Nu mai este nici un secret faptul că portughezii știu să creeze gusturi unice, iar bucătăria tradițională este plină de rețete savuroase.  În cultura Peninsulei Iberice, o masă copioasă, ce debutează întotdeauna cu petiscos (aperitive portugheze), este un bun prilej de a aduce împreună familia și prietenii. Și, pentru că niciun festin nu este complet fără desert, dulciurile portugheze sunt cunoscute în întreaga lume pentru gustul și poveștile lor.

Dacă iubești dulciurile și te pregătești să planifici o excursie culinară în Portugalia, ar trebui să știi că în sud, unde sunt multe plantații de portocali și migdali, vei găsi deserturi răcoroase și aromate. În zona de nord, deserturile tradiționale sunt preparate cu untură de porc, după rețete inventate de măicuțe acum sute de ani. Un astfel de desert se regăsește în meniul cofetăriilor tradiționale cu numele Pudim Abade Priscos.

În centrul Portugaliei, dulciurile sunt preparate preponderent din gălbenuș de ou și zahăr. În secolele XVIII e XIX Portugalia deținea o producție avicolă foarte mare. Albușul de ou era folosit în diferite industrii și pentru export. Călugărițele îl foloseau chiar pentru apretarea hainelor. Astfel, acestea au inventat numeroase rețete de dulciuri pentru a folosi gălbenușurile rămase.

Pastéis de nata (Pastel de nata)

Cel mai popular desert portughez este, fără îndoială, pastéis de nata, un produs de patiserie, asemănător cu o budincă, preparat din lapte, ou și sirop de zahăr, ce poate fi servit și ca o gustare, la cafea. Pentru că este originar din Belém, poți întâlni acest desert și sub denumire de Pastéis de Belém. În general, portughezii le servesc abia scoate din cuptor, presărate cu pudră de scorțișoară. Dacă nu ajungi curând în Portugalia, poți gusta Pasteis de nata calde și la Dancing Lobster.

Pastel de Nata

Natas do Céu – desertul răcoritor, ideal pentru vară

Portughezii și-au folosit toată creativitatea pentru a denumi preparatele lor dulci. De exemplu, Natas do Ceu, se traduce „cremă din cer”. Încă de la prima linguriță vei înțelege de unde vine numele. Această combinație delicioasă de cremă de ou, lămâie, scorțișoară și vanilie, mousse și biscuiți frământați este desertul care încheie perfect un prânz de vară pe terasa Dancing Lobster.

Natas do Céu

Pudim Marfim – budincă din lapte, alături de fructe de sezon

Un adevărat răsfăț al gusturilor, această budincă de lapte este un desert tradițional pe care portughezii îl gătesc cel mai des la o masă în familie. În noul meniu Dancing Lobster, Chef Ricardo Deus a creat o rețetă specială de Pudim Marfim, alăturând fructe proaspete de sezon și frișcă, într-un plating spectaculos.

budinca de lapte

Pudim Marfim

Baba de Camelo, pentru iubitorii de caramel

Acest mousse de caramel servit în majoritatea restaurantelor din Lisabona are un nume amuzant și o poveste interesantă. Legenda spune că o femeie pe nume Valentina a primit într-o seară o vizită neașteptată. Pentru a-și servi oaspeții, a pregătit rapid un desert cu puținele ingrediente pe care le avea în frigider: lapte condensat, ouă și zahăr. Pentru că porțiile păreau să nu ajungă tuturor invitaților, a numit-o ”saliva cămilei”, în speranța că va tăia pofta mesenilor săi.  Planul a funcționat, însă cei curajoși care au gustat au fost surprinși de gustul extrem de bun.

baba de camelo mousse de caramel

Baba de Camelo

Pe lângă deserturile cu istorie de sute de ani, ale căror secrete de preparare sunt bine știute de bucătarii noștri portughezi, în meniul Dancing Lobster vei găsi și alte preparate dulci celebre, precum Panna Cotta, mousse de ciocolată sau salată de fructe.

panna cotta

Panna Cotta

Alte prăjituri tradiționale portugheze

Bolo Rei

Un alt desert care se servește în perioada Crăciunului este Bolo Rei, numit așa pentru că seamănă cu coroana unui rege. Coroana este, practic, un aluat cu o gaură în mijloc, acoperit cu fructe deshidratate și confiate. Obiceiul care vine la pachet cu acest desert este introducerea unui premiu în aluat, iar persoana care îl găsește trebuie să gătească sau să cumpere desertul pentru următorul Crăciun.

Aletria

Una dintre rețetele dulci preferate ale portughezilor, Aletria se servește mai ales în ajunul Crăciunului și este făcut din paste vermicelli, cunoscute și sub denumirea de “părul îngerilor”, lapte, zahăr, gălbenuș de ou, scorțișoară și chipsuri de lămâie sau portocală.

Pão de ló

Această rețetă de desert provine din secolul al XVIII-lea și este un fel de pandișpan simplu care se poate servi atât ca desert după o masă principală, cât și la o cafea sau la micul dejun. Povestea sa este legată de un bucătar genovez care a fost trimis în Spania și a prezentat regelui Spaniei, cu ocazia unui banchet, o prăjitură foarte ușoară și simplă, numită Pan di Spagna. Rețeta originală se prepara în baie de apă, dar această metodă a fost ulterior abandonată, iar desertul care se păstrează de generații a fost reinventat în rețete proprii în anumite zone ale Portugaliei precum Ovar și Arouca.

Queijada

Iată un desert tradițional din Sintra pe care îl vei adora, mai ales dacă îți plac produsele de patiserie și brânzeturile. Un dulce aromat, făcut cu brânză, cremă de brânză, ouă, lapte și zahăr care poate conține și migdale sau chipsuri din portocale. Nu poți vizita Sintra fără să guști și o delicioasă queijada.