Muzica fado își are rădăcinile undeva în Lisabona secolului 19, strâns legate de suferința și speranța omului de rând. Inclus în Patrimoniul Universal UNESCO în 2011, „cântecul popular urban al Portugaliei” a căpătat noi înfățișări, dar a rămas fidel laitmotivului care l-a făcut celebru: dorul de ceva sau cineva drag. Dacă te-ai îndrăgostit deja de muzica portugheză sau cauți să o descoperi în cea mai autentică formă a sa, te invităm să te bucuri de recitalurile fado acompaniate de gastronomie tradițională portugheză,  la Dancing Lobster.

Tradiția muzicii fado în Portugalia

Cuvântul Fado vine din limba latină (fattum) și înseamnă soartă. Întreaga filosofie portugheză gravitează în jurului ideii fataliste că destinul fiecărei persoane este deja scris și imposibil de evitat. În fața acestui adevăr universal, portughezii își exprimă durerea, bucuria, pierderile și cuceririle prin acordurile melancolice ale instrumentelor muzicale tradiționale.

Fadista Amália Rodrigues, supranumită Rainha do Fado (Regina Muzicii Fado), spunea despre muzica ce i-a cucerit inima „Fado nu este făcut pentru a fi cântat. Fado se întâmplă pur și simplu. Îl asculți, nu îl înțelegi și nu îl poți explica”. Esența Fado există în fiecare experiență a vieții și poate fi doar trăită, nu cuprinsă în cuvinte.

Lisabona și Coimbra – cele două capitale ale muzicii Fado

Metropolele din Peninsula Iberică au dat muzicii fado două înfățișări diferite. De pildă, dacă ești turist în Lisabona și te bucuri de un spectacol de fado, poți aprecia talentul artiștilor printr-o rundă de aplauze. În Coimbra, pe de altă parte, aprecierea pentru artiști poate fi exprimată…printr-o tuse ușoară.

În Lisabona, muzica Fado se leagă de lumea simplă, veselă a lucrătorilor în porturi și a barurilor modeste. Chitara portugheză și vocea plină de emoție cântă suferința, dorul și apăsarea vieții de zi cu zi. Acest stil de muzică fado este și cel mai popular, cunoscut în toată lumea ca simbol al lumii portugheze.

Muzica Fado din Coimbra păstrează tradiția academică a Universității din oraș. Aici, acordurile studiate aparțin clasei privilegiate și exprimă speranța, dincolo de provocările zilnice. Acest stil al muzicii fado a rămas mai aproape de forma clasică a compozițiilor.

În Lisabona, muzica fado este spontană și poate fi cântată de oricine, oricând, după ritmul inimii, pe când în Coimbra, aceasta este cântată exclusiv de către bărbați, îmbrăcați în costume tradiționale, închise la culoare.

Descoperă muzica fado chiar în București, la restaurantul portughez Dancing Lobster

Dacă nu ai ajuns încă într-o casă de Fado în Portugalia sau, dimpotrivă, te încearcă dorul de țara însorită, poți experimenta muzica fado și în București, la restaurantul Dancing Lobster. Artiști celebri ai Caselor de Fado din Lisabona aduc darul muzicii portugheze în restaurantul nostru, în seri speciale, pline de vibrație autentică.

Acorduri nostalgice și vesele se îmbină perfect cu preparatele tradiționale, gătite cu pește și fructe de mare proasete și cu vinurile rafinate, din cele mai importante zone viticole ale Portugaliei.

Descoperă AICI când va fi următorul spectacol de fado la Dancing Lobster.