fructe de mare bucuresti

Scăldată de oceanul Atlantic, coasta Portugaliei a devenit una dintre cele mai căutate atracții turistice, atât pentru spectacolul natural, cât și pentru restaurantele cu fructe de mare și pește. Cu o varietate marină bogată, cu o savoare specială, dată tocmai de apele reci ale oceanului, gastronomia portugheză se bazează pe o mulțime de rețete cu fructe de mare proaspete, speciale tocmai prin simplitatea lor.

Fie că te afli în minunata peninsulă Setubal, fie pe dealurile Lisabonei sau pe plajele din Algarve, vei găsi nenumărate restaurante, numite marisquerias, care pregătesc diferite specii de fructe de mare proaspete, aduse din ocean în fiecare zi.

Din dorința de a aduce în București atmosfera vibrantă a restaurantelor de pe coasta Portugaliei, am creat Dancing Lobster, singurul restaurant cu fructe de mare și pește cu specific portughez din România. Săptămânal, vitrina cu pește proaspăt și acvariul de crustacee sunt aprovizionate cu cele mai bune capturi oceanice, aduse cu avionul de pe coasta portugheză sau din Insulele Azore.

Ce fructe de mare poți încerca în Portugalia, dar și la Dancing Lobster

1. Caracatița (Polvo)

Poate cel mai important cefalopod din gastronomia portugheză, caracatița este prinsă de-a lungul coastei, dar mai ales în zona de est din Algarve, mai precis în Tavira și Santa Luiza, un sătuc numit și „capitala caracatiței”.

Carnea sa are o textură fibroasă, însă fragedă dacă se respectă câteva secrete de gătire. Aroma sa dulceagă se simte foarte bine mai ales atunci când este pregătită în cuptor sau pe grătar și servită cu garnitură de legume sau cartofi.

Cea mai populară rețetă cu caracatiță este Polvo à Lagareiro – caracatiță fiartă apoi gătită la cuptor și servită cu cartofi copți, spanac, ulei de măsline portughez și coriandru. Polvo à Galega, o salată de caracatiță și cartofi condimentați cu paprika, este, de asemenea, un deliciu portughez.

Pentru o masă rafinată, îți recomandăm Carpaccio de caracatiță, un aperitiv fresh și ușor, ideal pentru debutul unei mese în sezonul cald și risotto cu coriandru și tentacule de caracatiță fierte în vin roșu, apoi rumenite pe grătar.

2. Calamarul (Lula)

Stropiți cu zeamă de lămâie și acompaniați cu generozitate de usturoi, calamarii sunt printre cele mai populare fructe de mare.

Acest cefalopod delicios apare în rețetele portugheze în diferite forme, însă cele mai savuroase sunt cele cu calamari pe grătar sau sote. Creveții la grătar se numesc Lulas grelhadas în Portugalia, iar Lulinhas com molho verde – baby calamari sote cu ulei de măsline, coriandru și usturoi este un aperitiv cald foarte apreciat la Dancing Lobster.

Baby calamari sote cu usturoi și coriandru

Lulinhas com molho verde

3. Sepia (Choco)

Sepia este unul dintre cele mai apreciate cefalopode pe care le găsim în apele portugheze. Cea mai crocantă și apetisantă interpretare a acesteia este Choco frito, felii de sepie pane în făina de porumb, servite cu maioneză aromată, însă pescarii portughezi spun că nu există o modalitate mai bună de preparare a sepiei decât cea friptă pe grătar.

sepie pane

Choco Frito

Poate cel mai ”curios” preparat cu sepie ce se regăsește și în meniul Dancing Lobster este Feijoada de choco, o mâncare braziliană cu fasole albă, sepie, chorizo și legume.

Feijoada de choco

Feijoada de choco

4. Langusta (Lagosta)

Deosebită prin gustul sărat natural, totuși mai dulce decât a celei din apele Mediteranei, langusta este emblematică pentru regiunea Algarve, unde este gătită pe grătar, cu unt și ierburi aromate.

Lagosta, cum îi spun portughezii, este considerată regina fructelor de mare din Portugalia. Cele mai apreciate rețete tradiționale vin din regiunile Peniche și Estremadura.

Arroz de marisco com lagosta – orezul cu fructe de mare și langustă, Lagosta suada à moda de Peniche – langusta gătită la aburi cu vin și condimente sau supa tradițională Sopa de lagosta sunt doar câteva din rețetele care exploatează din plin savoarea langustei.

La Dancing Lobster, langusta poate fi servită în platouri mixte cu fructe de mare sau într-un delicios orez zemos, specific iberic.

Arroz de marisco com lagosta

Arroz de marisco com lagosta

5. Homarul (Lavagante)

Homarul perfect pregătit este una dintre marile plăceri culinare ale pasionaților de fructe de mare. Numit și „cardinalul mărilor”, carnea fragedă a homarului este foarte apreciată în bucătăria portugheză pentru gustul său dulce. Nu e de mirare că este folosit în rețete pentru ocazii speciale.

homar dancing lobster

Homar în vitrina Dancing Lobster

Homarul poate fi gătit la aburi sau fiert în apă cu sare de mare, foi de dafin, ceapă și piper. Și, deși pare simplu, bucătarii experimentați spun că pregătirea unui homar cu o textură perfectă este artă. De exemplu, timpul de gătire diferă în funcție de anotimp. În timpul iernii, homarii au o carapace mai tare și, prin urmare, necesită mai mult timp de gătire, iar în lunile de vară, carapacea este mai moale, iar timpul optim de gătire este mai redus. Dacă vasul în care homarul fierbe nu este suficient de mare pentru a permite apei să circule în jurul crustaceului, carnea nu va fi uniform gătită.

Timpul de fierbere a unui homar diferă în funcție de mărimea acestuia. Carapacea unui homar bine gătit este complet roșie, iar carnea este albă uniform, fără porțiuni translucide.

Pregătirea unui homar acasă poate fi o adevărată provocare dacă nu ești suficient de experimentat. Este unul din preparatele pentru care mai bine apelezi la un restaurant cu pește și fructe de mare. La Dancing Lobster, poți alege homarul din acvariul cu crustacee vii, pentru ca apoi bucătarul să îl pregătească pe gustul tău.

6. Crabul (Sapateira)

Cu carnea fragedă și dulce, mai ales cea din clești, crabul se servește cu un set de ustensile speciale: un ciocănel sau clește pentru a sparge carapacea și o lingură subțire care culege carnea dulce din picioarele crustaceului.

Însă carnea de crab este exploatată de bucătari în rețete speciale, iar cea mai cunoscută rețetă este Casca de sapateira – cochilia umplută cu o pastă din carne de crab, maioneză și condimente.

crab dancing lobster bucuresti