Nu mai este niciun secret: fructele de mare au adunat de partea lor o mulțime de pasionați de gusturi fine din întreaga lume. Și pe bună dreptate – adevărate comori ale apelor, acestea cuceresc prin versatilitatea lor, gustul fin și savoarea amplificată atunci când sunt gătite alături de ingrediente care le pun în valoare și servite cu ustensile speciale pentru fructe de mare, care te ajută să te bucuri de carnea dulce, bine ascunsă în sub carapace, crești sau coadă.

Merită, deci, să te bucuri din plin de aroma fructelor de mare preferate, și nu oricum: de la prima până la ultima înghițitură. Pentru că multe dintre ele sunt crustacee cu corpul acoperit de o carapace dură, există reguli de servire despre care povestim și noi mai jos, care s-au înrădăcinat de mulți ani în gastronomie și care dezvăluie secretul iubitorilor de fructe de mare: ustensilele speciale pentru servirea acestora! Așa că dacă vorbim despre cele mai cunoscute crustacee și modul în care se mănâncă avem pe listă…

Homarul

Este de obicei servit fiert, gătit la aburi sau la grătar. Alături de acesta, pe masă primești câteva ustensile, printre care un ciocan special pentru carapace și/sau un clește pentru fructe de mare, o furculiță specială, dar și o bavetă pe care să o porți la gât ca să te bucuri de masă fără nicio grijă.

baveta pentru fructe de mare

Cu cleștele (asemănător unui spărgător de nuci) desprinzi și apoi strivești ușor coada și cleștii homarului, iar ciocanul compact din lemn îl folosești pentru a sparge carapacea dură – totul ca să scoți la lumină carnea dulce și extrem de gustoasă. După ce faci asta, o extragi ușor cu ajutorul furculiței speciale, mai lungă și mai subțire decât una obișnuită și o savurezi apoi în toată splendoarea!

Sursa foto: https://knifeverge.com/best-lobster-crackers/

Atât în cazul homarului, cât și atunci când mănânci crab, foarfecele pentru fructe de mare poate fi un aliat de încredere care îți face treaba mai ușoară: cu el tai și desprinzi mai ușor carapacea crustaceului.

foarfece homar

Crabul

Un alt crustaceu aflat în topul preferințelor multor persoane este crabul, care la prima vedere poate părea la fel de complicat de servit ca homarul. În realitate, operațiunea este, și aici, destul de simplă dacă ai la îndemână ustensilele potrivite. Cleștele special și ciocanul din lemn salvează din nou situația: după ce desprinzi picioarele crabului, folosești instrumentele în aceeași manieră pentru a găsi carnea care se ascunde sub porțiunile dure. Carapacea de pe corpul crabului o poți desprinde ușor cu mâna, iar cu aceeași furculiță specială extragi și savurezi carnea de la interior. Nu uita de clești – și aici găsești bucăți de carne suculentă – pe care îi spargi cu ciocanul care ți-a devenit deja, probabil, prieten bun.

ustensile servire crab

Creveții

Aceștia transformă orice mâncare într-o delicatesă, indiferent de modul în care sunt gătiți. Dacă te găsești în fața unei farfurii cu creveți suculenți și nu mai ai răbdare, îi poți savura direct cu mâna, însă dacă îți dorești să folosești totuși tacâmurile, ai la dispoziție un duo care nu dă greș: cuțitul și furculița pentru fructe de mare te ajută să îndepărtezi ușor cochilia subțire a creveților și să te bucuri de ei din plin!

Atunci când storci lămâie peste creveți, valabil pentru orice alt tip de fructe de mare, ai la dispoziție un stocător special pentru feliile de lămâie, care te va ajuta să nu împroști suc pe toată masa.

stocator lamaie fructe de mare

Scoicile

Ultimele, dar nu cele din urmă – scoicile sunt prietene bune cu deja celebra furculiță pentru fructe de mare: pentru că dacă sunt corect gătite, cochilia este deja deschisă, furculița te ajută să extragi fără efort carnea dulce și să o treci apoi prin sos înainte să o savurezi.

fuctulita scoici

Cu siguranță ți-ai imaginat fiecare operațiune pe care ți-am descris-o și mai mult ca sigur deja ți-e poftă de cel puțin una dintre aceste delicatese – așa că te invităm la Dancing Lobster să te răsfeți! Homarul sau crabul îl alegi tu din acvariul cu pește proaspăt, iar creveții și scoicile le găsești în dish-uri savuroase în meniul nostru! Oricum ar fi, pregătește-te pentru un ritual de servire delicios!

Nu mai aștepta, rezervă o masă!