Preparatele din pește sunt apreciate și prezente în toate bucătăriile lumii, atât pentru aromele lor unice, cât și pentru beneficiile pe care consumul acestui tip de carne le are asupra organismului. În gastronomia portugheză, există nenumărate moduri de a prepara peștele și o varietate de bucate ce au la bază acest ingredient. În combinații inedite, păstrând gustul specific sau amplificându-i aroma, toate preparatele delicioase au la bază un singur secret: calitatea și prospețimea ingredientelor!

Pentru atunci când te afli în situația de a alege un pește proaspăt, fie de la supermarket sau din vitrina unui restaurant, precum cea de la Dancing Lobster, ți-am pregătit o listă de recomandări.

Iată lucrurile pe care trebuie să le urmărești atunci când alegi pește proaspăt:

Temperatura la care este ținut peștele

Sunt rare ocaziile în care te poți bucura de un pește abia pescuit, dar asta nu înseamnă că este imposibil să consumi pește proaspăt. Acesta poate fi pescuit, transportat, depozitat și expus în condiții optime de igienă și temperatură, astfel încât tu să îl poți prepara după preferințe.
Este recomandat ca peștele să fie ținut pe pat de gheață, la o temperatură ce nu depășește 0°C. Poți aprecia corect temperatura frigiderului sau vitrinei în funcție de starea în care se prezintă gheața și peștele.

Aspectul peștelui proaspăt

Departe de adevăr este ideea conform căreia numai peștele care încă mai mișcă este proaspăt. De fapt, peștele proaspăt se recunoaște după ochii clari, colorați și bombați și după branhiile roșii. Uneori, când peștele este păstrat pe un pat de gheață care intră în contact direct cu ochii peștelui, aceasta ar putea afecta aspectul ochilor, de acea este bine să te uiți la piele sau solzi. Aceștia trebuie să aibă un aspect luminos și metalic, deloc tern.

scorpia de mare cantaril

Scorpia de mare în vitrina Dancing Lobster

Fermitatea cărnii unui pește proaspăt

O suprafață lucioasă, fermă și elastică este un semn de prospețime. Mai mult decât atât, este recomandat să verifici peștele cu degetul. Apasă ușor carnea, iar dacă aceasta revine rapid la forma inițială, cu siguranță este un pește proaspăt, numai bun de gătit. De asemenea, în supermarket poți verifica dacă solzii sunt bine atașați de pește și nu se desprind ușor atunci când îi atingi.

Originea peștelui

Calitatea și temperatura apei este, de asemenea, un indiciu pentru calitatea peștelui. De exemplu, coasta portugheză a Oceanului Atlantic este cunoscută ca fiind sursă sigură pentru pește și fructe de mare de o calitate superioară. Iar acest lucru este datorat apelor reci și curate ale oceanului, salinității optime și concentrației de oxigen, precum și luminii. Datorită acestor factori climatici, planctonul care constituie sursa principală de hrană a speciilor mici de pește se dezvoltă din belșug, hrănind la rândul lor prădătorii. Așadar, originea portugheză este un argument bun pentru calitatea peștelui și fructelor de mare.

plătică goraz

Pagrus în vitrina Dancing Lobster

Mirosul peștelui proaspăt

Peștele proaspăt are mirosul său specific, fin, de mare, râu sau lac, în funcție de originea lui. Cu cât este mai vechi, cu atât miroase mai tare.

La Dancing Lobster, vitrina cu pește proaspăt are în fiecare zi o selecție de pește oceanic proaspăt, gata să fie gătit. Aducem săptămânal, direct de pe vasele de pescuit, pește sălbatic atent selecționat de pe coasta portugheză a Oceanului Atlantic și proximitatea Insulelor Azore.
Fie că alegi din vitrină Peștele Imperador (Alfonsino), Cantaril (Scorpia de mare), Salmonete (Barbun), Robalo de mar (Biban de mare), Sardinhas (Sardinele) sau Tonul din Atlanticul de Nord (Atum), bucătarul nostru portughez îl va transforma într-un preparat delicios.