creveti carabineiro dancing lobster

Creveții sunt printre cele mai cunoscute și versatile fructe de mare și pot fi serviți în nenumărate combinații apetisante. Cu un număr scăzut de calorii și bogați în proteine, cu textură și gust fin, îi regăsești deseori în rețete pe bază de orez sau paste, însă dish-urile care te vor încânta pe deplin sunt cele în care creveții joacă rolul principal. Despre istoria acestor crustacee nevertebrate, trebuie să știi că în secolul al VII-lea erau sursa principală de hrană a chinezilor, iar exploratorul Marco Polo nu a omis să menționeze acest lucru în notările sale din anul 1280.

În restul lumii, creveții, capturați cu precădere în Atlanticul de Nord, în jurul Groenlandei și Scandinaviei, erau o prezență rară pe mesele oamenilor de rând. Însă în 1950, descoperirea creveților de adâncime din Golful Mexic a avut un impact important asupra gastronomiei.

Dacă ești iubitor de fructe de mare și pește, ți-am pregătit un ghid complet despre creveți. Vezi cum îi recunoști pe cei mai proaspeți, cum îi prepari pentru a păstra cât mai mult din savoare și textură, dar și care sunt cele mai apreciate tipuri de creveți.

Cum să alegi creveții proaspeți

Dacă ai în apropiere o piață de pește sau un restaurant cu pescărie și vrei să faci tu acasă un exercițiu culinar, cea mai bună variantă este să cumperi creveți proaspeți, întregi. Avantajul acestora este că porțiunea de cap cuprinde sucuri care oferă o aromă mai intensă preparatelor cu creveți. Creveții proaspeți au carnea fermă, miros marin, deloc greu, iar aspectul cochiliei este rigid și lucios fără a părea lipicios. Alege doar creveți fără fisuri pe cochilie și fără pete negre pe zona capului sau a corpului. Dacă nu îi gătești imediat, este indicat să îi ții pe un pat de gheață sau la frigider.

Sursa de proveniență a creveților este un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când îi achiziționezi sau îi comanzi în restaurant. Aceștia pot proveni dintr-o fermă de cultură sau din captură. De regulă, creveții de cultură au mai puține beneficii nutritive decât cei de captură, dar au un preț mai mic. Creveții de captură sunt preluați dintr-un habitat natural, unde s-au putut hrăni și dezvolta adecvat. Acest aspect îi aduce la un preț mai ridicat față de cei de cultură, însă garantează gustul și toate calitățile nutritive ale creveților. Aceștia sunt cei pe care îi poți savura și în restaurantul nostru.

Cum se prepară cei mai buni creveți

Pregătirea creveților pentru gătire presupune decorticarea crevetelui și extragerea intestinului de pe spate, cu un cuțit sau o foarfecă alimentară, începând de la zona unde se termină capul până spre coadă, la o adâncime de aproximativ cinci milimetri în carne. Vena se extrage cu ușurință, iar interiorul crevetelui se clătește ușor sub robinet, pentru a îndepărta orice potențiale resturi rămase.

Creveții pot fi gătiți cu sau fără cochilie, în funcție de preparatul dorit. Atunci când este pregătită în cochilie, carnea se va păstra mai fragedă. De asemenea, cochiliile se pot folosi pentru a realiza supa numită stock, baza pentru mâncăruri din fructe de mare, precum orez sau supă.

Linguine cu creveți

Linguine cu creveți

Dacă vrei să prepari creveți trași la tigaie cu unt și usturoi, distribuie-i uniform într-un singur strat, pe fundul vasului, pentru a capta căldura cât mai bine. Timpul mediu de preparare este de aproximativ cinci minute. După ce acest timp a expirat, aceștia trebuie luați de pe foc imediat, altfel carnea își pierde textura fină. Când creveții sunt bine gătiți, carnea este albă și opacă, iar cochilia este colorată intens în portocaliu. Servește-i cu zeamă de lămâie și coriandru sau pătrunjel proaspăt.

Jumbo, Tigers și Carabineiro, creveții preferați ai iubitorilor de fructe de mare

1. Creveții de mari dimensiuni

Creveții Tiger au carnea fermă și aromă medie ca intensitate. Sunt ușor de recunoscut datorită corpului vărgat, în nuanțe de gri, albastru sau negru și devin roșii la gătit. Carnea lor fermă este folosită într-o varietate largă de preparate, de la supe, la grătare.

creveti tiger dancing lobster

Creveți Tiger

Creveții Jumbo Tiger pot ajune la dimensiuni de peste 30 de centimetri. Sunt, de asemenea, recunoscuți prin dungile distinctive albe și negre de pe spate. Carnea lor este foarte aromată, însă în cazul exemplarelor de mari dimensiuni, carnea poate fi dură, dacă nu este gătită corect.

creveti jumbo tiger dancing lobster

Creveți Jumbo Tiger

Creveții Carabineiro, cunoscuți drept crevette impériale în Franța, Cardinal Prawns sau Scarlet Shrimp în Anglia sunt ușor de recunoscut după cochilia lor roșu accentuat. Găsiți la adâncimi mari în estul Oceanului Atlantic și Marea Mediterană, se hrănesc cu plancton de culoare roz, ceea ce explică și culoarea intensă a cochiliei lor. Au o aromă puternică, aproape agresivă în comparație cu alte specii și foarte asemănătoare cu cea a homarului.

Există voci avizate care declară creveții Carabineiro drept cel mai bun gust pe care fructele de mare îl pot oferi. Deși coada lor este cea mai bogată în carne, capul și corpul sunt de asemenea utilizate în supe și sosuri.

creveti carabineiro dancing lobster

Creveți Carabineiro

La Dancing Lobster, varietăți precum Tiger, Jumbo Tiger sau Carabineiro intră în componența platourilor cu fructe de mare și a preparatelor tradiționale pot fi aleși din vitrina cu pește proaspăt a restaurantului și preparați la recomandarea bucătarului.

Atunci când vrei să ieși cu prietenii, îți recomandăm să împarți cu ei un Grande Mariscada cu baby langustă, creveți tiger, jumbo și carabineiro. Dacă vrei să încerci o porție de paste cu un aspect ce te va fermeca la fel de tare precum gustul lor, încearcă linguine nero con carabineiro. Pentru iubitorii de carne, am inclus în meniu Espetada Terra e Mar – o frigăruie mixtă cu mușchi de vită, creveți tiger și calamari, asortată cu ardei gras, ceapă, sos de unt cu verdeață și garnitură de orez alb.

2. Creveții de mici dimensiuni

Creveții sălbatici de mici dimensiuni trăiesc în ape foarte reci, în zona Atlanticului de Nord. Corpul lor de culoare roz este moale și cochilia este subțire. Deși sunt mici în dimensiuni și cresc mai greu decât alte varietăți de creveți, compensează prin aroma desăvârșită și textura fină a cărnii.

Pentru momentele când vrei să iei doar o gustare din creveți, îți recomandăm Camaroes a guilo – creveți trași la tigaie cu usturoi. Nu ar trebui să ratezi nici experiența culinară de arome și senzații pe care ți-o oferă salata de creveți crocanți cu papaya marinată. O altă recomandare, unul dintre cele mai apreciate preparate de către iubitorii de paste cu fructe de mare este linguine cu creveți și sos alb.

Camarões à Guilho

Camarões à Guilho