Portughezii sunt maești în producerea de conserve de pește și fructe de mare. Probabil te-ai bucurat de savoarea lor în vacanțele din Lisabona sau Porto, unde se servesc în restaurant ca și aperitiv. Este timpul să le descoperi povestea, dar și gustul. După ce parcurgi articolul, nu uita să arunci o privire asupra sortimentelor disponibile în magazinul nostru online.

conserve sardine

Un pic de istorie

Portugalia are o lungă istorie în conservarea peștilor. Metoda de conservare în sare de mare a apărut în Peninsula Iberică încă din epoca fierului și a fost folosită de fenicieni, greci și cartaginieni, apoi de romani.

Prima fabrică de conserve din Europa a fost deschisă chiar în Portugalia în anul 1853, iar primele conserve conțineau sardine în ulei de măsline. Odată cu introducerea metodei de pasteurizare în 1862, gama de pește conservate a început să se extindă, la ton și alte specii de pești, iar industria a înflorit în zonele cunoscute pentru pescuit, precum Algarve, Espino și Setubal, acesta din urmă devenind centrul principal de conservare a sardinelor.

Tehnologiile au avansat, iar începutul secoului XX a venit cu metode de etanșare a cutiilor, permițând extinderea activității pentru export. Tot în această perioadă, practica veche de prăjire a peștelui înainte de conservare s-a schimbat. De acum, peștele era fiert în apă cu sare și condimente, iar aceste sucuri aromate erau adăugate în cutie. Acest stil de preparare a îmbunătățit considerabil aroma și proprietățile nutritive ale conservelor.

În 1983 existau 152 de fabrici de conserve în Portugalia cu o producție de 34.000 de tone/an și locul 1 în topul exportatorilor de pește conservat. Însă la sfârșitul anilor `80, industria conservelor a suferit o perioadă teribilă de declin, numeroase fabrici și producători închizând ușile și conservele de pește ocupând raftul din spatele în preferințele portughezilor.

În ultimii ani, asistăm la o renaștere a industriei conservelor de pește, fiind recuoscute drept o alternative sănătoasă, rapidă și economică a peștelui proaspăt. Cei mai inspirați producători au decis să revină la ambalajele colorate tradiționale, amintind de perioada iconică a conservelor de pește. Conservele de pește sunt acum „la modă”, magazinele gourmet raportând o creștere imensă a vânzărilor.

conserva sardine

Conserve de pește: beneficii pentru sănătate

Peștele este un aliment cu multe beneficii pentru inimă, creier, mușchi și oase, iar conserve de pește sunt o modalitate simplă de a consuma acest tip de mâncare cât mai des.

Atât tonul, cât și sardinele sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega 3 și sunt bogate în vitamine și minerale, mai ales când sunt fierte în sare de mare și conservate în ulei de măsline. Conservele din crustacee, precum midiile sunt, de asemenea, bogate în fier.

Sardinele, în special, sunt unele dintre cele mai sănătoase tipuri de pește pe care le poți mânca, iar studiile arată că sardinele conservate sunt chiar mai bune pentru tine decât cele proaspete. Nu doar că sunt bogate în proteine ​​și vitamina B12, dar au de zece ori mai mult calciu, ca rezultat al procesului de gelificare.

beneficii consum sardine

La conservarea sardinelor întregi, gelificarea descompune oasele și le face ușor digerabile, permițându-ne astfel să le consumăm pentru un plus de calciu. Peștele gras, precum macroul sau sardinele, este, de asemenea, bogat în Vitamina D, care ajută fixarea calciului în oase.

Cardiologii portughezi recomandă oamenilor să consume sardine conservate de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a reduce riscul de infarct.

Conservele Minerva, un etalon de calitate și tradiție

CONSERVA SARDINE

Creat în 1942, Minerva este unul dintre cele mai cunoscute branduri de conserve, longevitatea sa datorându-se calității superioare și devotamentului pentru metodele tradiționale de producție, prin care peștele este gătit la abur înainte de a fi conservat. Această metodă păstrează nu doar savoarea peștelui, dar și proprietățile sale nutrivite. În plus, conservele sunt pregătite cu pește proaspăt selectat manual pentru a surprinde chiar și cel mai exigent gust.

Brandul Minerva se remarcă și prin diversitatea gusturilor și a rețetelor sale. Vă invităm să le descoperiți în magazinul gourmet al restaurantului nostru !

CUMPĂRĂ!