Cunoscută ca una dintre cele mai suculente și delicioase fructe de mare, cu un gust delicat, savuros și dulce, carnea de crab este o delicatesă extrem de versatilă. Dacă în America este savurată sub formă de prăjitură, iar în Asia drept ingredient principal în chilli, putem doar să ne imaginăm cât de multe preparate se pot realiza din acest tip de carne. 

Există peste 4500 de specii de crabi în lume, în comerț se regăsește cea mai mare parte dintre ele, fiind, astfel, foarte greu să o alegi pe cea potrivită pentru gusturile tale.

De aceea, mai jos, ți-am pregătit un scurt ghid al celor mai populare tipuri de crab, cu care te poți delecta și în restaurantul Dancing Lobster.  Descoperă care sunt diferențele dintre specii, cum se pregătesc pentru a le păstra savoarea și câteva indicații despre valorile nutriționale.

Crabul Brun (Sapateira)

Crab brun Dancing Lobster

Crabul brun este cel mai mare crab comestibil, care apare în mod natural în apele mării Nordului și în cele ale oceanului Atlantic. Deși este o specie comună, carnea sa este considerată o delicatesă. 

Acesta poate fi savurat în mai multe preparate, dar și simplu, fiert, cu sos de unt și lămâie. Dacă adăugăm și un pahar de vin alb, rețeta pentru o cină fină este completă. 

La fel ca majoritatea fructelor de mare, crabul brun conține foarte multe substanțe nutritive, esențiale pentru sănătatea noastră. Este bogat în proteine, vitamina B12 și Omega 3.

Crabul Păianjen European – Spider Crab (Maja squinado)

Crab Păianjen European Spider Crab Dancing Lobster

Popular denumit și „Crabul Diavolului”, carnea acestei specii este deseori asemănată cu cea a crabului brun, în materie de textură și aromă, doar că este mult mai dulce, iar culoarea diferă, de la brun la alb. 

Foarte consumat în jurul țărmurilor oceanului Atlantic, carnea acestui crab reprezintă o sursă importantă de nutrienți, ce oferă o cantitate excelentă de vitamina B, în special B12, dar și fosfor, potasiu, sodiu, proteine și Omega.

Crabul Rege – King Crab (Carangueijo real)

Direct din apele înghețate ale regiunii statului american Alaska, King Crab  este una dintre cele mai dorite și apreciate specii de crab din întreaga lume. 

Cunoscut pentru carnea suculentă și gustoasă, această delicatesă poate fi savurată atât în preparate calde, cât și reci. Carnea din picioare, gheare și coadă are un gust rafinat, dulce sărat, perfect pentru a fi savurat prăjit, copt sau chiar pe grătar, în funcție de preferințe. Dar pentru un gust autentic, noi vă recomandăm să-l savurați fiert, alături de o salată ușoară și suc proaspăt de citrice. 

Crabul de mare adâncime – Deep-Sea Red Crab (Caranguejo real da fundura)

Photo: www.thehouseandhomemagazine.com/food-and-drink/red-crabs-a-culinary-adventure-for-seafood-lovers

Adus din apele oceanului Atlantic, crabul roșu de mare adâncime sau Deep-Sea Red Crab, este un văr îndepărtat al crabului Rege, iubitor de ape adânci și temperaturi scăzute.

Cu o carne suculentă și dulce și un gust asemănător cu cel al homarului, este utilizată foarte des în bucătăria asiatică și americană, ca ingredient principal în salate, sushi și paste. 

Bogat în vitamine și proteine, crabul de mare adâncime are o durată scurtă în care poate fi consumat deoarece, trăind la adâncimi foarte mari, mediul de suprafață nu este unul prielnic pentru ei.

pate de crab servit in carapace

Casca de sapateira

Dacă ți-am stârnit apetitul pentru aceste delicatese ale mării, îți recomandăm să încerci Recheio de Sapateira din meniul nostru – pate din carne de crab proaspăt, pe care în restaurant îl servim în carapace de crab. Toate tipurile de crab descrise în acest ghid pot fi găsite în acvariul din Restaurant, de unde îți poți alege preferatul pentru a fi gătit pe gustul tău.

Rezervă o masă sau comandă pentru acasă