Cele mai ciudate tipuri de pește și fructe de mare care devin delicatese în farfurie

Generosul Ocean Atlantic este plin de surprize pentru iubitorii de pește și fructe de mare. Însă, pe lângă pești de mare adâncime cu carne dulce și textură fină, crustacee din cele mai apreciate și o varietate impresionantă de moluște, oceanul le oferă adevăraților cunoscători și câteva delicatese cu aspect neobișnuit.

Am pregătit o listă cu cele mai ciudate tipuri de pește și fructe de mare care devin delicatese în farfurie și pe care te sfătuim să le încerci atunci când ai ocazia. Te asigurăm că nu o să regreți experiența!

Percebes – Goose Barnacles

PERCEBES - GOOSE BARNACLES

Dacă ar exista o competiție pentru cele mai ciudate apariții în farfurie, atunci locul întâi ar fi ocupat detașat de Percebes, denumite și Goose Barnacles. Deși nu arată precum crustaceele pe care le știm cu toții, Percebes sunt crustacee specifice coastelor Peninsulei Iberice și sunt considerate o delicatesă datorită cărnii lor dulci, cu un gust încrucișat între homar și stridie.

Percebes se găsesc atașate de rocile de pe fundul oceanului și nu este deloc o treabă ușoară să le culegi. Tocmai de aceea, aceste delicatese ciudate sunt extrem de rare și relativ scumpe. Vestea bună este că le poți găsi deseori în vitrina cu fructe de mare proaspete din restaurantul nostru.

Peștele Dulgher – John Dory (Peixe Galo)

PEȘTELE DULGHER - JOHN DORY (PEIXE GALO)

Peștele Dulgher, cunoscut și sub denumirile de Peixe Galo, John Dory sau Sfântul Petru este o specie de pește destul de neobișnuită, cu o structură plată, întâlnită în zonele tropicale și temperate ale oceanelor lumii. Este un pește de apă sărată, a cărui carne are o aromă distinctivă, ușor dulce și cu o textură fermă, ce poate fi servit sotat, copt, gătit la abur sau chiar pane.

Denumit și Sfântul Petru, după o legendă care spune că pata distinctivă de pe corpul său este locul în care Sfântul Petru a pus prima dată mâna când peștele a înhățat o monedă scăpată în Marea Galileii.

Scoici Cuțit – Razor Clams 

SCOICI CUȚIT - RAZOR CLAMS

Din punct de vedere biologic, scoicile cuțit sunt din aceeași specie cu scoicile comune, cunoscute de noi toți, doar că nu arată deloc ca cele pe care le savurăm, de obicei, alături de linguine sau într-o porție a Bulhao Pato.

Carnea scoicilor cuțit seamănă mult mai mult cu cea a calamarului decât cea a rudelor sale, menționate mai sus. „Locuiesc” pe plajă, îngropate în nisip și pot fi colectate în orele dinaintea refluxului, când apa care se retrage și lasă în urmă nisipul, iar mici găurele apar acolo unde scoicile se află.

Peștele Undițar European – Monkfish (Tamboril)

PEȘTELE UNDIȚAR EUROPEAN - MONKFISH (TAMBORIL)

Tamboril (pește undițar, dreapta)

Denumit și „Peștele Undițar”, această specie fantastică concurează pentru locul întâi la categoria „gustul bate aspectul”, alături de peștele Dulgher.

Iubitor de ape adânci și prezent în oceanul Atlantic și marea Mediteraneană, carnea acestui pește este deosebit de apreciată pentru textura fină și aroma dulce, ce amintește de gustul crustaceelor. Chiar dacă, în trecut, era cunoscut sub denumirea de „homarul omului sărac” carnea sa este considerată o delicatesă de mai marii bucătari ai lumii!

Dacă ți-am stârnit apetitul pentru aceste delicatese ale mării, îți recomandăm să încerci Recheio de Sapateira din meniul nostru – pate din carne de crab proaspăt, pe care în restaurant îl servim în carapace de crab. Toate tipurile de crab descrise în acest ghid pot fi găsite în acvariul din Restaurant, de unde îți poți alege preferatul pentru a fi gătit pe gustul tău.

Langusta – Spiny Lobster

LANGUSTA - SPINY LOBSTER

Deși face parte din familia restrânsă a homarului, primul lucru pe care îl putem observa la aceast fruct de mare (exceptând nuanța sa de portocaliu strălucitor) este lipsa cleștilor.

Carnea sa este deseori asemănată cu cea a homarului, doar că textura este mult mai moale, iar aroma specifică, dulce, este mai subtilă decât în cazul homarului. Odată gătită, carnea din coadă trebuie să fie fermă și albă, cu mici nuanțe roșiatice.

Dacă dorești să cunoști savoarea acestui fruct de mare, noi îți recomandăm să încerci Arroz de marisco com lagosta, orez cu fructe de mare preparat în langusta!

Arroz de marisco com lagosta

Arici de Mare

ARICI DE MARE

În lume există aproximativ 950 de specii de arici de mare, dintre care doar 18 sunt comestibile. Trăiesc în zone de mare mare adâncime, în mare parte din oceanele lumii.

Chiar dacă la prima impresie nu par foarte apetisanți , aricii de mare mai sunt denumiți și „foie gras al mării”, iar acest lucru este datorat icrelor din interior. Cu o textură untoasă și o aromă dulce-sărată, icrele ariciului de mare sunt bogate în aminoacizi și săruri minerale.

La Dancing Lobster, ne propunem să aducem prospețimea și gustul desăvârșit al comorilor oceanului în fiecare farfurie. Tocmai de aceea, primim săptămânal cel puțin un transport de pește și fructe de mare proaspete, direct de pe vasele de pescuit care acostează pe malul Portugaliei.

În funcție de capturile acestora, fructele de mare și speciile de pești exemplificate mai sus sunt disponibile în vitrina noastră. Așa că îți propunem să rezervi o masă și să te bucuri de cele mai îndrăznețe preparate din meniul nostru!