platou mix de fructe de mare

Peștele și fructele de mare sunt alimente gustoase, cu o mare valoare nutrițională și care nu necesită un timp îndelungat de pregătire. Dietetice, ușor de digerat și nutritive datorită conținutului bogat în proteine, acizi grași Omega 3 și vitamine pe care corpul uman nu le produce în mod natural, fructele de mare sunt prezente în alimentația persoanelor care adoptă un stil de viață sănătos și sunt consumate cu plăcere în perioadele de post. Peștele este, de asemenea, un înlocuitor sănătos al cărnii roșii, contribuind la prevenirea bolilor vasculare, a diabetului sau a cancerului. Astfel, o dietă ce include peștele sau fructele de mare îți poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate pe termen lung.

Consumul de pește și fructe de mare: beneficii pentru sănătate

Stimulează circulația sângelui

Specialiștii recomandă consumul de pește și fructe de mare odată sau de două ori pe săptămână. O dietă ce cuprinde o cantitate suficientă de Omega 3 scade riscul apariției afecțiunilor circulatorii, ca arteroscleroza, cât și celor cardiace, precum accidentul vascular și atacul de cord.

Previne apariția bolilor sistemului nervos

Studiile arată că acizii grași Omega 3 sunt benefici și în combaterea bolilor ce afectează sistemul nervos central. Consumul de pește contribuie la refacerea materiei cenușii, cât și la scăderea riscului de Alzheimer.

Potențează tratamentul împotriva depresiei

Includerea peștelui în alimentație are un efect benefic și asupra stării de spirit: acesta previne riscul de instalare a depresiei , dar poate fi și un potențator al tratamentelor împotriva acesteia. Un studiu realizat de un institut de cercetare a sănătății mentale din Israel a relevat o scădere a simptomelor depresiei cu 50% după o lună de tratament cu suplimente alimentare cu Omega 3.

Atenuează simptomele bolilor autoimune și scade riscul apariției bolilor cronice

Consumul regulat de pește are un impact pozitiv și asupra durerilor articulare și inflamațiilor cauzate de boli autoimune. Deși nu este dovedit că poate trata complet simptomele bolilor, extractul de Omega 3 poate reduce disconfortul cauzat de acestea.

De asemenea, acizii grași din carnea de pește s-au dovedit a fi un factor important în prevenirea unor boli cronice, precum cancerul colorectal. Un studiu realizat de către cercetători din America și China asupra unui grup de persoane de vârste diferite ce sufereau de astm a demonstrat, în cazul copiilor, o scădere a riscului acestei afecțiuni.

Contribuie la îmbunătățirea vederii

Consumul de pește bogat în Omega 3 combate apariția degenerării maculare, care apare atunci când retina nu mai poate capta corect imaginile din lumea înconjurătoare. Acest rezultat a fost demonstrat atât pe tineri, cât și pe adulți.

Beneficii pentru siluetă

Peștele și fructele de mare sunt bogate în proteine, iod, vitamine și minerale, ce pot susține sănătatea organismului pe parcursul unei cure de slăbire.

Proteinele din pește sunt de o calitate superioară, deoarece oferă o stare de saturație pentru o perioadă îndelungată. Conținutul redus de grăsimi și numărul scăzut de calorii al cărnii de pește și fructelor de mare sunt, de asemenea, factori cheie în atingerea greutății dorite. Nu în ultimul rând, iodul asigură optimizarea metabolismului prin reglarea secreției de tiroidă.

Cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare

După somon, considerat cel mai sănătos pește, tonul (atum, așa cum îl numesc portughezii) este recomandat de medici și specialiștii în nutriție datorită conținutului ridicat de vitamina D. Îl poți gusta și tu la noi, preparat la grătar, cu salată algarvia și piure de cartofi.

Ton cu salata algarvia dancing lobster

Atum à Algarvia

Sardinele (sardinhas) se numără și ele printre peștii cu o mare valoare nutrițională, bogați în vitaminele B12 și D, și pot fi regăsite în vitrina cu pește proaspăt din restaurant, din mai și până în septembrie sau în celebrele conserve gourmet Minerva, pe care le poți lua și acasă.

Conserva Gourmet dancing lobster

Conserva gourmet Minerva

Codul de Atlantic (bacalhau), un preparat tradițional în bucătăria portugheză, este o sursă importantă de fosfor, vitamina B12 și proteine. Iar pentru o masă iberică autentică, îți recomandăm să încerci lombo de bacalhau.

Lombo de Bacalhau la Dancing Lobster

Fructele de mare cu cel mai ridicat conținut de Omega 3 sunt stridiile (ostras). După acestea, midiile (mexilhão) și creveții (camarao), bogate în proteine și vitamina D, sunt apreciate pentru gustul lor și pentru valoarea nutritivă. Un preparat ce le cuprinde pe amândouă este orezul cu fructe de mare și langustă, foarte apreciat de către iubitorii de fructe de mare.

Orez cu fructe de mare si langusta

Arroz de marisco com lagosta

Calamarii (lulinhas) sunt, de asemenea, bogați în nutrienți și sunt săraci în grăsimi. Îi poți aprecia la adevărata lor valoare în sote-ul cu ulei de măsline, condimentat cu usturoi și coriandru.

Baby calamari sote cu usturoi și coriandru

Lulinhas com molho verde

Sepia (choco) se alătură listei, având un conținut ridicat de vitamine și minerale, cât și un număr scăzut de calorii. De asemenea, o poți găsi în meniul nostru ca choco frito și să o savurezi ca aperitiv.

sepie pane

Choco frito

Caracatița (polvo) este și ea bogată în vitamina B12 și seleniu, iar pentru a o savura în stilul bucătăriei tradiționale portugheze, polvo a lagareiro este preparatul care îți va oferi această experiență culinară.

Caracatita pregatita in stil traditional portughez

Polvo à lagareiro

Crabul (sapateira) face parte și el din această listă, având un conținut ridicat de vitamine și minerale și un nivel scăzut de grăsimi. În bucătăria noastră, îi vei putea aprecia gustul unic și modul aparte de servire în preparatul casca de sapateira.

pate de crab servit in carapace

Casca de sapateira

Cele mai sănătoase moduri de preparare a peștelui și fructelor de mare

Metodele de preparare prin care se conservă cel mai bine nutrienții din carnea peștelui și a fructelor de mare sunt fierberea, gătirea la abur, frigerea pe grătar, coacerea și gătirea sous vide.

Peștele și fructele de mare de captură sau de cultură?

Sursa de proveniență a peștelui și fructelor de mare afectează calitățile sale nutritive. Avantajul de a consuma pește sau fructe de mare de captură este faptul că aceștia s-au hrănit cu plancton natural și s-au dezvoltat într-un mediu liber, având astfel o valoare nutrițională mai mare. Peștele sau fructele de mare de cultură sunt crescute de regulă într-un mediu închis, controlat și sunt mai expuse la tratamente agresive pentru menținerea igienei mediului de viață, respectiv scăderea valorii nutriționale.

Peștele și fructele de mare proaspete sau congelate?

Fără îndoială, gustul și textura peștelui și fructelor de mare necongelate și proaspete este cel preferat de gurmanzi și recomandat de bucătarii experimentați. Din punct de vedere al nutriției, peștele proaspăt, care și-a păstrat apa din organism, este cel mai bogat în proteine, grăsimi și vitamine. Însă, acestea nu se pierd în totalitate nici dacă peștele este congelat imediat după captură, la o temperatură foarte scăzută. Atunci când se decongelează, trebuie să fie pus în frigider, deoarece expunerea bruscă la un mediu cald crește riscul pentru carne de a fi contaminată cu bacterii. Odată dezghețat, peștele nu mai poate fi recongelat.