E greu, dacă nu imposibil, să nu te îndrăgostești de gastronomia portugheză. Motivele sunt multe, iar clienții restaurantului Dancing Lobster le descoperă în fiecare farfurie creată de bucătarii noștri. Pe măsură ce descoperi preparatele portugheze, realizezi că există câteva arome care se regăsesc în foarte multe rețete. Și că sunt câteva condimente-cheie pe care orice bucătar portughez le cunoaște la perfecție și știe cum să le integreze în mâncărurile sale.

Fără îndoială că aceste 5 condimente comune folosite de bucătari, dar și de oricine gătește acasă, reflectă caracterul istoric al unei națiuni de exploratori și colonialiști. Ele au fost sursă de inspirație pentru marinarii care se străduiau să găsească cele mai scurte rute maritime pentru a le aduce acasă, urmând ca ele să fie comercializate cu mare succes. Însă, totodată, există și un al șaselea ingredient fără de care cele cinci de mai jos nu ar avea gust de Portugalia. Hai să le descoperim:

Scorțișoară

Scorțișoara (canela) este utilizată adesea în deserturile portugheze (sobremesas), dar și în multe alte preparate, lucru care nu este prea întâlnit în restul bucătăriilor europene. Portughezii pun un pic de scorțișoară în unele supe de pui și în tocane, iar papilele unui necunoscător aproape că nu pot descoperi ingredientul secret al gustului deosebit. Dar cu siguranță cel mai cunoscut preparat portughez peste care scorțișoara își pune amprenta aromată este Pastel de Nata.

Piri Piri

Povestea de dragoste a început în perioada colonizării portugheze a coastelor Africii, la începutul secolului 15. Atunci a fost descoperit acest mic ardei iute, plin de „zvâc”, care era deja folosit în preparatele angoleze și mozambicane. În timp, piri piri a devenit un element esențial pentru bucătăria portugheză, unde este înglobat sub diverse forme.

Molho de piri piri e un sos similar cu cele întâlnite în sticluțele din comerț, care poate fi ținut pe masă, pentru a fi adăugat, după poftă, în mâncăruri sau care poate fi utilizat ca ingredient în diverse preparate.

De altfel, există multe rețete pentru sosurile de piri piri. Massa de piri piri este o pastă făcută din coajă de ardei iute și sare grunjoasă. Unii bucătari îi adaugă și un strop de lămâie sau de oțet.

Paprika

Portughezii sunt cei care au răspândit în întreaga lume acest apreciat condiment, pe parcursul secolelor în care explorau lumea și făceau comerț. Paprika e făcută din coajă de ardei roșii, uscată și măcinată. Uneori, ardeii se afumă înainte de a fi măcinați. Paprika dulce și afumată, de calitate (colorau doce), este specifică bucătăriei portugheze, întrunind toate calitățile pentru a fi adăugată în rețete precum Polvo à galega.

Frunzele de dafin

Frunza de dafin apare în aproape orice supă și tocană din gastronomia portugheză iar tufișurile din care sunt recoltate frunzele pot fi văzute peste tot în Portugalia rurală, în trecut fiind folosite pentru a demarca proprietățile oamenilor. Frunza de dafin e unul dintre puținele condimente care își potențează mai mult calitățile în stare uscată decât proaspătă.

Sarea

Unele dintre cele mai bune preparate din gastronomia portugheză se bazează doar pe aportul sării grunjoase și a aromei de usturoi. Un exemplu este deliciosul păstrăv din regiunea Serra de Estrela. E foarte posibil să găsești prin supermaketuri sare importată din câmpurile de sare ale Portugaliei (pe care, de pildă, le poți întâlni peste tot în regiunea Algarve). De asemenea, o sare de mare de calitate (flor de sal) stă întotdeauna la îndemâna unui bucătar portughez, dar și în zona de Mercado (piață) a restaurantului Dancing Lobster.

Coriandru (Cilantro)

Coriandrul este o plantă aromatică pe care portughezii o transformă într-un ingredient secret, folosit în variantă proaspătă aproape în orice preparat, de la cele cu fructe de mare la peștele la grătar, de la cataplana la arroz de marisco. De altfel, Portugalia este singura țară europeană în care coriandrul se folosește proaspăt în mâncăruri și salate, fiind indispensabil și în Açorda, un fel de porridge cu pâine, foarte apreciat în special în regiunea Alentejo.