Gastronomia portugheză este la fel de bogată și variată precum peisajul țării în care a luat naștere. Deși majoritatea preparatelor tradiționale sunt pregătite cu pește și fructe de mare, portughezii sunt extrem de mândri de toate produsele alimentare tradiționale: de la brânzeturi și carne de vită, până la deserturi celebre în întreaga lume. Dacă ai fost turist în Portugalia și te-ai îndrăgostit de meniul restaurantelor placate cu azulejos sau pur și simplu îți place să cunoști lumea prin gastronomia fiecărei țări, iată 5 preparate portugheze pe care trebuie să le încerci la Dancing Lobster.

1.   Cataplana – fructe de mare din plin și o explozie de arome autentice

Acest preparat tradițional portughez a împrumutat numele recipientului din cupru în care este servit în mod tradițional. Cataplana este o farfurie dublă în formă de scoică ce provine din perioada în care maurii ocupau Algarve, regiunea cea mai sudică și mai turistică a Portugaliei.

Între cele două capace de culoare arămie, se nasc delicii mediteraneene gătite în propriile sucuri, frăgezite și aromatizate cu roșii, ardei, ulei de măsline, vin alb și condimente tradiționale. Cataplana este preparatul preferat al iubitorilor de mâncăruri suculente cu pește și fructe de mare și conține: scoici, creveți și diverse tipuri de pește.

O Cataplana autentică se pregătește cu fructe de mare și pește proaspete, cu legume abia culese…și fredonând câteva versuri de fado, muzica tradițională portugheză.

preparate-portugheze

Cataplana de Marisco la Dancing Lobster

2.   Polvo á Lagareiro – caracatița  pe pat de cartofi și savoare de Estoril

Dacă un singur fel de mâncare poate face o persoană să se îndrăgostească de o întreagă cultură, acesta poate fi Polvo a Lagareiro. Să fie sosul din ulei extravirgin și usturoi în care se scaldă, cartofii aurii care se topesc în gură sau tentaculul de caracatiță fraged și rumenit care pune stăpânire pe farfurie? Nu știm care dintre ingrediente este responsabil pentru gustul bogat și complet, însă putem afirma și demostra că în bucătăria Dancing Lobster se prepară cea mai bună caracatiță a Lagareiro din câte ai putea gusta.

caracatita-cartofi

Polvo à lagareiro la Dancing Lobster

3.   Bacalhau com broa, probabil cea mai bună rețetă cu cod portughez

Ce ar fi bucătăria portugheză fără cod?! Sau, mai bine zis, fără bacalhau, specialitatea din cod sărat păstrat la răcoare, al cărei secret este păzit cu sfințenie de portughezi.

Se spune că portughezii pot găti bacalhau în 365 de moduri, pentru fiecare zi din an. Însă una dintre cele mai interesante rețete cu cod, este Bacalhau com broa. Acest preparat este un mix interesant de gusturi și texturi. Făina de porumb de pâine tradițională broa îmbracă perfect felia de cod, păstrând în interior sucul și aromele, iar toată această compoziție este desăvârșită de prezența spanacului sotat.

Descoperă Bacalhau com broa în meniul Dancing Lobster.

bacalhau-con-broa

Bacalhau con broa la Dancing Lobster

4.   Amêijoas à Bulhão Pato – scoici cu aromă de poezie

Da, îți va fi greu să pronunți numele acestui fel de mâncare cu scoici proaspete, însă mai greu îți va fi să îi uiți savoarea.

Bulhão Pato nu este un tip de pește, nici un condiment specific, ci numele unui poet portughez din secolul al XIX-lea. Mai cunoscut în lumea pasionaților de gastronomie portugheză decât în literatură, Raimundo António de Bulhão Pato era mare iubitor de mâncare bună și un client fidel al restaurantelor tradiționale și tavernelor. Bulhão Pato poartă meritul creării acestui fel de mâncare celebru, ci al răspândirii veștii despre existența lui.

mancare-portugheza-bucuresti

Ameijoas a bulhão pato la Dancing Lobster

Deși rețeta de vongole în stil Bulhão Pato este destul de simplă, calitatea ingredientelor are un rol important în rezultatul final. Sosul în care se scaldă vongolele este preparat cu ulei de măsline de cea mai bună calitate, usturoi, cilantru, sare, piper și vin alb.

Până la următoarea vizită în Lisabona, orașul unde scoicile Bulhão Pato sunt cele mai bune și mai proaspete, te invităm la Dancing Lobster.

5.   Arroz de Marisco este modul bucătarilor portughezi de a-și declara pasiunea pentru gătit

Dacă Spania are faimoasa Paella, iar Italia se laudă cu Risotto, portugalia le întrece cu al său Arroz de Marisco. Acest orez zemos ține captive într-un vas de lut tradițional toate bunătățile pe care marea le poate oferi: langustă, creveți, vongole și midii.

Arroz de Marisco a fost votat de portughezi printre cele 7 minuni gastronomice autohtone, iar dacă vei gusta preparatul pregătit de bucătarul Ricardo Deus în bucătăria Dancing Lobster vei înțelege de ce.

arroz-de-marisco

Arroz de marisco la Dancing Lobster

Mare parte din Portugalia este scăldată în apele reci ale Oceanului Atlantic. Datorită temperaturii joase și a apei bogate în iod, peștele și crustaceele au un gust și o textura foarte bună. Fără aceste ingrediente autentice, preparatele Dancing Lobster nu ar fi atât de gustoase și apreciate. În fiecare zi aprovizionăm restaurantul cu pește și fructe de mare aduse cu avionul din Portugalia și Insulele Azore. Iar efortul merită din plin!